Viruşi informatici

Viruşii informatici ar putea fi caracterizaţi în termeni generali drept programe ce se instalează fară voia utilizatorului şi care au o acţiune dăunătoare asupra sistemului şi a datelor stocate pe acesta. Descoperiţi prima dată în 1981, viruşii informatici au cunoscut în ultimii ani o dezvoltare semnificativă, devenind din ce în ce mai complecşi şi mai periculoşi.


Cei mai periculoşi viruşi...


Sunt viruşii liniştiţi. Acei viruşi care aşteaptă în linişte momentul în care utilizatorul neştiutor îsi va introduce date personale într-un formular de bancă sau cifre relevante într-o ofertă către un client pentru a trimite aceste date către adresele creatorilor.


Cum scăpăm de viruşi?


Cea mai simplă modalitate de a evita aceste neplăceri este instalarea unui pachet antivirus. Acest pachet, odată instalat, va trebui ţinut la zi prin intermediul internetului pentru a putea face faţă celor mai noi ameninţări.


Tot pentru protecţia sistemului ar trebui avute în vedere şi alte aspecte, pentru a evita crearea unor breşe de securitate:


• sistemul de operare să fie actualizat în mod curent;

• să fie instalate toate corecţiile de securitate;

• să se ţină cont de avertizările producătorilor de software;

• să nu se instaleze programe de provenienţă incertă.


De asemenea, dacă pachetul antivirus nu îl include sau intreaga reţea nu este protejată, sistemul va avea nevoie şi de un firewall pentru a nu permite persoanelor străine să acceseze datele stocate local.