Memoria Ram

În timp, programele şi impreună cu ele tot mediul software evoluează. În consecinţă minimul de resurse cerut se modifică şi el. Cum sistemele sunt nevoite să facă faţă unor prelucrări de date din ce în ce mai complexe, mărirea cantităţii de memorie RAM disponibilă în sistem devine un lucru obligatoriu.


...când?

În momentul în care un program nou apărut, esenţial în activităţile de la serviciu funcţionează cu dificultate, se incarcă greu şi lucrul cu el e aproape imposibil folosind sistemul de la birou. Toate aceste probleme sunt de fapt modalităţile prin care computerele, personale sau de serviciu, ne avertizează că nu mai dispun de resurse suficiente pentru a rula anumite aplicaţii, fiind necesară îmbunătăţirea platformei hardware.


...cum?

Datorită scăderii costului de producţie al modulelor de memorie din ultimii ani, mărirea cantităţii de memorie RAM a devenit cea mai ieftină modalitate de a imbunătăţi configuraţia unui sistem. Practic – trebuie facută o evaluare cerinţelor software şi, în funcţie de specificaţiile tehnice ale computerelor, se vor alege modulele de memorie potrivite.


...ce obţin?

Un upgrade de memorie RAM va permite nu numai rularea în codiţii mult mai bune a programelor, dar, dacă este efectuat corect va avea o multitudine de efecte benefice asupra sistemului: de exemplu va prelungi durata de funcţionare a unui hard-disk. Utilizatorul poate, prin intermediul unor setări specifice, să folosească surplusul de memorie RAM pentru a prelua o parte din sarcinile executate de hard-disk.