Achiziţia unui computer nou

Un computer nu mai constituie de mult timp un obiect de lux. Fie că îl utilizăm la birou sau acasă, în lucrul de zi cu zi sau ca simplu mijloc de divertisment, computer-ul a ajuns un obiect nelipsit din majoritatea activităţilor noastre.


La o prima trecere în revistă putem observa că acestea ne "inundă" cu oferte variate de componente hardware, sisteme gata asamblate, monitoare şi accesorii multimedia, programe cu diferite variante de licenţiere, pachete care se întrec în cât mai mulţi biţi, bytes, tera de stocare şi gigahertzi de procesare.


Şi totuşi...cum alegem?


Pentru a putea răspunde la această întrebare întâi trebuie să ne gândim la destinaţia computer-ului, în ce domeniu de activitate îl încadram.


În multe privinţe calculatoarele sunt asemenea maşinilor: la fel cum o maşina sport încântă cu design-ul ei şi cu performanţa pe pista de curse dar nu poate transporta încărcături masive, la fel şi un sistem poate atrage cu un aspect deosebit şi periferice multifuncţionale, dar să facă faţă cu greu unui program profesional de randare video. Din această cauză, destinaţia unui sistem devine primul criteriu în alegerea lui.


În funcţie de acest criteriu alegem componentele hardware ce vor alcătui sistemul. Pentru a efectua alegerea cea mai potrivită şi a păstra un raport preţ/calitate favorabil este necesară o muncă de documentare sau un bagaj solid de cunoştinţe despre funcţionalitatea componentelor şi legăturile dintre ele. Indiferent de natura sistemului, componentele hardware ce îl alcătuiesc nu trebuie numai sa se îmbine ca într-un puzzle ci să fie şi compatibile una cu cealaltă.