Întrebări frecvente

1. Ce se întâmplă dupa ce colectaţi calculatoarele?


• Componentele şi computerele sunt catalogate pentru a determina dacă acestea au caracteristice minime cerute. Un computer care să ruleze Linux şi un set minim de programe în condiţii optime.

• Praful, murdăria, urmele care apar inerent în birouri sunt îndepărtate.

• Computerele şi/sau componentele sunt testate pentru a verifica dacă acestea sunt perfect funcţionale. Sunt montate componentele funcţionale şi create sisteme. Este instalat software.

• Sistemele funcţionale complete vor fi apoi trimise către OvidiuRom

• Componentele care nu pot fi utilizate vor fi trimise către un centru de colectare specializat


2. Ce programe instalaţi pe ele?


În primul rând o versiune a sistemului de operare Linux.

Am ales Linux pentru că are nevoi minime de hardware şi sunt foarte multe programe gratuite create pentru această platformă. Astfel copii vor avea parte de o experienţă actuală multimedia pe sisteme mai vechi.3. Unde se pot dona piesele sau calculatoarele vechi?


Fiecare donator care completează formularul de sponsorizare va fi sunat şi se va programa o vizită. Noi vom prelua materialele de la sediul donatorului. În acest fel încercăm să minimalizăm efortul pe care o firmă ar trebui să îl facă pentru a participa la campanie.

Orice firmă sau instituţie poate să doneze un computer de care nu mai are nevoie. Fără nici un efort.4. De unde a venit ideea campaniei?


Am observat că foarte mulţi dintre clienţii noştri au o medie de utilizare a unui computer de 3-5 ani. După această perioadă computerele sau componente din acestea ajung la reciclare. Dar 90% din ele nu sunt defecte, nu au probleme tehnice de nici un fel.

Mai mult decât atât, acum 3-5 ani erau nişte computere care mergeau foarte bine şi care erau considerate ca fiind excelente. Ele, de fapt, sunt învechite doar din punct de vedere moral. Acest lucru nu contează pentru un copil. Educaţia copiilor nu se face cu ajutorul ultimelor jocuri 3D sau ultima versiune a unui program de grafică.


5. Cum vor fi aleşi copii care vor beneficia de calculatoare? Ce condiţii trebuie întrunite?

Copii din familii foarte sărace, care nu-şi pot permite un calculator. În prima fază vor fi selectaşi copiii care au participat la atelierele de informatică (Nobel Kids - finanţat de Nobel România), organizate de Ovidiu Rom pe parcursul ultimilor trei ani.


Cele mai importante lucruri pe care ne dorim să le înveţe copii sunt:


• Utilizarea corectă a mouse-ului şi crearea reflexului de mişcare corectă a mouse-ului, reflex ce noua, utilizatorilor de computer obişnuiţi, ni se pare ceva subînţeles. Dar este ca mersul pe bicicletă. Trebuie învăţat.


• Înţelegerea componentelor software a unui computer, (a diferenţelor dintre foldere şi programe de exemplu) pornirea unui program, scrierea cu ajutorul tastaturii, desenul cu ajutorul mouse-ului, legătura dintre pointer şi tastatură etc.


• Că exista Alternativa. Aceşti copii sunt foarte săraci. Chiar şi jocurile sau petrecerea timpului liber sunt o problemă pentru ei. Oricât de absurd ar părea.


Odată ce aceşti primi trei paşi vor fi trecuţi cu succes, copiii vor avea acces la software-ul educaţional dedicat materiilor de învăţământ, la informaţia disponibilă online, şi vor avea şansa unui start egal în formarea profesională specifică unei economii bazate pe informaţie.