Computeriada, un Moş pentru copii

Computeriada continuă să dea computere copiilor şi tinerilor din familii dezavantajate. Cu ajutorul noului nostru partener, United Way Romania, şi al organizaţiilor pe care le sprijină, computerele au ajuns la micii beneficiari ai Asociaţiei “Sprijinirea Integrării Sociale” din Bucureşti. Cadoul a ajuns la patru dintre ei chiar inainte de Craciun, ca un dar de la Mos. Acestea sunt povestile lor.Alexandu are 10 ani, este un copil cuminte şi are rezultate foarte bune la şcoală. Deşi familia sa a trecut recent printr-o serie de încercări – în 2007 le-a luat foc casa şi nu au reuşit să o repare integral nici acum, tatal s-a pensionat pe caz de boală – copilul a continuat să înveţe bine şi să pună şcoala pe primul loc.

Familia are venituri mici – doar indemnizatia post-natală a mamei şi pensia tatălui – şi nu şi-ar fi permis niciodată să îi cumpere un computer.

Povestea lui Alin e un prilej de a ne reaminti că dreptul la educaţie nu este ceva considerat normal de toată lumea. La 16 ani trebuie să repete clasa a VIII-a pentru că părinţii l-au ţinut acasă să aibă grijă de cele trei surori mai mici (14, 12 şi 2 ani) şi să lucreze în gospodărie – să care apă de la vecini, să ajute la spălat. Din cauza absenţelor – şi nu a notelor, care erau bune – a pierdut un an.

Înainte de intervenţia ASIS voia să renunţe la şcoală pentru că nu avea niciun fel de încurajare. Ajutorul dat de Asociaţie, de la consiliere individuală la sprijin material pentru familie, ca să işi poată permite haine şi rechizite pentru şcoală, l-au făcut să-şi dorească să meargă din nou la şcoală.

Tânărul şi-a dorit mult un calculator, mai ales pentru că ştie sa-l folosească, dar şi pentru că îşi dă seama de importanţa utilizării calculatorului la un loc de muncă.
Situaţia Oanei este asemănătoare: nu a mers o perioadă la şcoală pentru că mama lucra şi nu avea cine să stea cu fratele mai mic, care are 10 ani. În plus, din cauza lipsei de bani, nu avea cu ce sa se îmbrace.

Era convinsă că îi ajung doar 5 clase, nici nu se mai gândea să se întoarcă la şcoală. În urma intervenţiei ASIS, după mai multe întâlniri individuale şi mai ales, activităţi de grup, a început să prindă curaj şi s-a reînscris la şcoală.Claudia nu s-a gândit niciodată să renunţe la şcoală, deşi era ignorată de profesori şi nu avea niciun fel de încurajare. Datorită bunicii ei, care a cerut ajutorul ASIS pentru a media relaţia cu profesorii şi pentru a primi ajutor la teme, atât

Claudia cât şi sora ei de 10 ani au reuşit să recupereze ce au pierdut în primii ani de şcoală. În numai şase luni de la începerea asistenţei, şi-au îmbunătăţit rezultatele şi şi-au făcut prieteni la şcoală. Cele doua fete sunt crescute de bunica pentru că mama lor este decăzută din drepturile părinteşti. Computerul primit le va ajuta nu doar să înveţe mai bine, dar şi să aibă mai multe în comun cu colegii lor.
Campania Computeriada este coordonată de firma de IT Blackbox Service & Backup şi se derulează în parteneriat cu Fundaţia United Way România. Iniţiată împreună cu Asociaţia Ovidiu Rom, campania a început pe 1 iunie 2009 cu scopul de a direcţiona surplusul de aparatură IT al firmelor către copii cu posibilităţi materiale reduse. Proiectul a atras generozitatea mai multor firme şi persoane din Bucureşti care au donat componente, computere şi laptopuri.