Computeriada schimbă viitorul copiilor

Alţi patru copii din judeţul Bacău au primit laptopuri donate de Computeriada. Ei sunt elevi ai şcolilor „Alexandru cel Bun” din Bacău, „Mihail Andrei” din Buhuşi şi ai liceului „I.Ghica” din Bacău.

Adevărate poveşti de succes pentru programele Asociaţiei Ovidiu Rom, cei patru sunt elevi model care vin din familii defavorizate şi pentru care ajutorul oferit de Asociaţie, inclusiv aceste computere, a făcut diferenţa dintre o viaţă fără perspective şi una cu şanse egale cu cele ale colegilor lor. Pentru doi dintre copiii despre care vorbim astăzi viaţa s-a schimbat radical când au devenit beneficiarii Ovidiu Rom în urmă cu 5 ani, pentru că erau în situaţii de risc social. Pentru că au primit susţinere materială, dar şi consiliere şi un mediu în care să poată învăţa, ei sunt astăzi elevi eminenţi pe care îi aşteaptă un viitor pe măsura muncii depuse.


Andreea Mădălina este elevă în clasa a X-a la Liceul „I.Ghica” din Bacău. Pentru a ajunge la şcoală, face naveta zilnic 30 km, dar nu i se pare greu pentru că o motivează dorinţa de a urma o facultate şi de a deveni economistă. Pentru că mama ei nu îşi permite să cumpere un calculator, referatele pentru şcoală le face la sala de IT a liceului sau la internet café, dacă are bani de buzunar. Dar asta nu prea se întâmplă pentru că singura sursă de venit a familiei este salariul mamei care abia depăşeşte minimum pe economie. De astăzi poate să lucreze liniştită acasă.
Claudiu este în clasa a VIII-a şi are în faţă un an greu cu examene de final. Din cauza unei situaţii financiare dificile – în urmă cu cinci ani familia sa nu avea locuinţă – a început şcoala mai târziu decât copiii de vârsta sa, însă şi-a dorit mult să meargă la şcoală şi a reuşit prin modulul „A doua şansă” al Asociaţiei Ovidiu Rom. A muncit mult şi a recuperat foarte bine materia. De la un copil abia recuperat de pe stradă, acum este specialist în calculatoare şi reprezintă şcoala la competiţiile IT, dovadă că este ambiţios şi perseverent şi dacă îşi propune ceva reuşeşte. Deşi situaţia materială a familiei nu mai este la fel de gravă ca în urmă cu 5 ani, dorinţa de a avea un calculator acasă era doar un vis pentru că tatăl este imobilizat la pat iar din salariul mamei abia reuşesc să supravieţuiască.

Acum însă visul i s-a împlinit.


Dragoş Valentin are 8 ani şi este în clasa a II-a la Şcoala “Mihail Andrei” din Buhuşi. De când ştie să citească foarte bine a şi făcut o pasiune din a intra în lumea poveştilor. Este cel mai activ la orele de română şi când ajunge acasă îi povesteşte pe îndelete mamei cât de mulţumită a fost doamna învăţătoare de răspunsurile lui la lecţii. Abia a început să intre în tainele calculatorului, la ora de IT de la Centrul Ştefăniţă, dar o singură oră pe săptămână este prea puţin pentru curiozitatea lui. Părinţii nu îşi permit să-i cumpere un computer pentru că nu au niciun venit în afară de alocaţie şi ajutorul social. Computerul donat de Computeriada îi va da ocazia să se perfecţioneze şi să înveţe tot ce îl interesează.
Cornelia este elevă în clasa a II-a şi are rezultate şcolare foarte bune. Pentru că este printre primii elevi din clasă are timp sa-şi ajute şi colegii care întâmpină greutăţi la unele materii. Este conştiincioasă, atât în clasă cât şi acasă, unde îşi ajută mama la treburile zilnice. Provine dintr-o familie numeroasă, mai are 2 surori şi 3 fraţi şi toţi merg la şcoală, deşi singura sursă de venit este salariul tatălui care este deja în risc de a-şi pierde locul de muncă. Este o bucurie pentru ea să meargă la orele de IT de la Centrul educaţional, pentru că aşa poate să lucreze şi să se joace, dar nu ar fi îndrăznit să le ceară părinţilor un calculator pentru că ştie că nu şi-ar fi permis. Donaţia Computeriada a fost un cadou neaşteptat pentru ea.