Computeriada şi societatea de mâine

Una dintre cele mai importante întrebări pe care şi le pune o organizaţie care face programe sociale este cum să rezolve o problemă astfel încât să nu fie nevoie să se întoarcă şi în ziua următoare. Cu alte cuvinte, cum să faci să elimini cauza problemei, nu doar să alini consecinţa ei.


Sigur, există situaţii excepţionale în care tot ce poţi face e să dai un ajutor imediat, elementar, cum e cazul asistenţei pentru victimele unui cutremur. Acolo nu poţi elimina cauza, poţi doar ajuta la supravieţuirea celor afectaţi până când comunitatea iese din criză.


De cele mai multe ori, însă, programele sociale încearcă să rezolve probleme care afectează o societate altfel funcţională. Fie că e vorba de integrarea unor grupuri defavorizate, promovarea unui comportament responsabil sau îmbunătăţirea accesului de drepturi democratice, iniţiatorii unor astfel de programe caută să combată cauzele pentru a crea o schimbare pe termen lung. Un grup defavorizat social – fie că sunt persoane fără adăpost, minorităţi fără acces la educaţie sau persoane cu dizabilităţi – este afectat în primul rând de sărăcie, dar soluţia nu este să îi dai bani, ci să vezi care e cauza sărăciei. Cursuri de calificare profesională, posibilitatea de a-şi găsi un serviciu, un adăpost temporar până la câştigarea independenţei sunt mai eficiente decât o sumă de bani dată direct. Pentru că îi dau omului trei lucruri de care a fost lipsit: cunoaştere, încredere şi şansă.


Aşa am gândit şi noi când am început Computeriada. Să le dăm copiilor din familii sărace şansa să înveţe la fel precum colegii lor care au acces la computere. Cunoaşterea şi deprinderile pe care le facilitează computerul nu pot fi echivalate cu nicio metodă de învăţare tradiţională şi nu pot fi suplinite mai târziu, când vor absolvi şcoala şi îşi vor căuta un serviciu. Iar prezenţa unui computer în viaţa unui copil îi stimulează imaginaţia şi îi deschide porţile către posibilităţi pe care nu ar fi ştiut că le are. Îi dă încredere că poate face orice în viaţă.


Ne îndreptăm către o lume în care cunoaşterea va fi tot mai mult o monedă de schimb şi o măsură a valorii fiecărui membru al comunităţii. Ajutând la crearea unei generaţii de copii cu acces egal la informaţie şi la educaţie, Computeriada este una dintre iniţiativele care construieşte fundaţia societăţii de mâine.
Clienţii Blackbox au acces gratuit la un server de web şi e-mail. În soluţia oferită este inclus trafic nelimitat pentru website, e-mail şi FTP pentru domeniul clientului în limita a 100 MB spaţiu de stocare pentru website şi 10GB per casuţă de mail pentru fiecare computer al cărui service îl asigurăm.